Många kan idag tycka att energikostnaderna bara stiger och stiger. Andra kanske även tänker på miljön och dess skador som kan uppstå. Detta innebär med andra ord en stor utmaning för det svenska folket, men det finns faktiskt lösningar på problemet. Lösningar som faktiskt kan ge en avsevärd sänkning på energibehovet!
Uppvärmning och isolering förlänger badsäsongen
Det är lämpligt att värma upp sin pool och detta eftersom att det annars kan bli en väldigt kort badsäsong. Det finns olika sätt att värma upp poolen på och oavsett vilken uppvärmningsmetod du väljer så är isolering ett mycket bra komplement som gör nytta hela året.
Isolering självklarhet idag
Många villaägare kan tycka att det är lika självklart att ha en isolerad pool som ett isolerat hus och därför har det blivit allt vanligare att även isolera sin pool. Att ha en välisolerad pool innebär en minskad energianvändning och detta i sin tur innebär lägre uppvärmningskostnader. Om man har en isolerad pool kan inte kylan i marken tränga in i poolvattnet och det är framförallt detta som bidrar till en billigare pooluppvärmning.
Isolering ger lägre energikostnader och tar vara på miljön
Om man väljer en isolerad pool går det åt mindre energi för att värma upp poolen och det blir billigare att ha en varm, skön och behagligt vattentemperatur. Det man gör vid en poolisolering är att man förstärker konstruktionen med isolering av någon form. Man brukar säga att den största värmeförlusten som sker vid en isolerad pool är den som sker i samband med avdunstningen från vattenytan. Därför är det även viktigt att ha ett isolerat poolskydd eller pooltak.
Genom att ha en isolerad pool kan man spara tusenlappar i uppvärmningskostnader. Detta innebär alltså att isolering är ett av de bästa sätten när det gäller att vara energieffektiv och ta vara på miljön.
Uppvärmningskostnader cirka 500-1000 kr/mån
Uppvärmningskostnaderna för att värma upp en isolerad standardpool med storleken 4 x 8 till 29 grader med en poolvärmepump kostar ungefär 500-1000 kronor/månad. Det är många faktorer som spelar in och därför är det svårt att ge ett exakt svar.
- verkningsgrad poolvärmepump
- val av pooltäcke eller pooltak
- användning av pooltak (ofta på eller av)
- väder
Tänk på att priset för att köpa en isolerad poolstomme är inte dyrare än en oisolerad poolstomme. Läs vår jämförelse av poolstommar. I priset ingår material för både poolgrund och poolvägg, trappa och liner. Priset är listpris därför att det bra att skicka en prisförfrågan till flera leverantörer innan man börjar arbetet med isoleringen.
Isolering kostar lite i förhållande till alternativet
För vissa villaägare kan alternativet av att ha en isolerad pool innebära en stor investering, men man får tänka på att det är en väldigt bra konstruktion med en mycket lång livslängd och att man garanterat kommer att spara energi, miljö och en hel del pengar på uppvärmningskostnaderna framöver. Isolering av pool är med andra ord en investering som i längden lönar sig och som i många år framöver garanterat kommer att tillföra glädje för familjen. Genom att ha en isolerad pool får man inte bara lägre driftkostnader utan man värnar även om miljön.
Isolerade pooler är miljövänliga – betong
Diskussioner om betong och dess påverkan är högaktuell, inte minst efter allt mediafokus på Cementa. Många poolkonstruktioner byggs idag med betong, och det finns alternativ med varierande andel betong kontra isolering. Pooler med mer isolering och mindre betong ger inte bara en mer isolerande och energieffektiv pool, utan också ett lägre klimatavtryck genom mindre betonganvändning. Användning av betong har blivit en faktor som kan få stora påverkan på byggindustrin och kan vara något man bör ha i åtanke inför framtida projekt.