När sommaren och badsäsongen är över och vintern på ingång är det viktigt att se över poolens och dess utrustning och detta eftersom man bör veta om vattnet klarar av att frysa under de kommande kalla månaderna. Man kan inte riktigt säga när det är dags för att vintersäkra sin pool eftersom att det både beror på var i landet poolen ligger, men även familjens badvanor.
Olika typer av vinterskydd
När temperaturen i landet sjunker är det dags att stänga ner poolen och det idag finns det olika alternativ när det gäller att vintertäcka poolen. Man kan exempelvis välja ett stort vinteröverdrag med säckplåtar. Fördelen med ett vinteröverdrag är att de faktiskt kan användas året runt och detta tack vare de starka gummibanden som spänner upp överdraget.
Låt poolen vila
Det man gör när man vintersäkrar sin pool är kort sagt att man försätter poolinstallationen i vintervila och för detta krävs en del åtgärder. Man bör tänka på att detta är viktigt då det faktiskt påverkar nästkommande säsongs aktivering och minimerar en hel del arbete. Genom att varje år vintersäkra sin pool förlänger man dessutom livslängden på poolinstallationen och alla dess utrustningar.
Denna process går till på så sätt att man börjar med att tömma en del vatten från poolen. Här är det viktigt att tänka på att inte tömma helt eftersom att det behövs lite vatten för att stabilisera det tryck som poolens väggar och botten kan utsättas för. Sedan kan det vara bra att man noggrant rengör både väggar och botten med exempelvis klor och justerar vattnets pH-värde till mellan 7.2-7.6 för att sedan låta filtret fortsätta arbeta och detta bör man vänta med några timmar.
Vinterstängning
Nästa dag är det dags för att tillsätta ungefär 5 liter Code 11430 per 100 m3 (övervintringsmedel) vatten. Filtret ska även vid detta steg arbeta och detta för att all smuts ska försvinna och för att man ska få en så god distribution av produkten i vattnet som möjligt.
När man arbetar med att vintersäkra sin pool är det viktigt att apparater såsom exempelvis värmeväxlare, värmepump, solfångarpaneler är helt tomma på vatten. Skimmerns munstycken bör noggrant tömmas och detta för att undvika skador, men också för att exempelvis löv och smuts inte ska få en möjlighet att komma in.
Alla lösa delar såsom slangar, filter, stege och bräddavlopp bör tas bort och noggrant tvättas av för att sedan läggas undan. Även lampan och ventiler ska demonteras och placeras på ett säkert ställe. När det gäller ventiler är det bra att förvara dessa frosfritt.
Till sist bryter man strömmar och kopplar bort cirkulationspumpen och silkorgen för att sedan tömma och rengöra dessa. Ett tips är att man samtidigt kan kontrollera skicket på pumpen för att sedan smörja in den och förvara den på en torr plats.
När allt ovanstående är klart är det dags för att täcka poolen med antingen vintertäckning eller vinterplåtar. Båda alternativen klarar av de flesta snö laster och finns idag att köpa hos många återförsäljare. Tänk på att om det bildas en större mängd snö måste man sopa bort och tömma detta.